Eastwell madeira


5 year old Medium Rich Madeira Wine


Deze madeira is een eerbetoon aan de oprichter van Wijnhandel Peeters, Marinus Peeters sr., die als stoker aan boord van de sleepboot IJmuiden tijdens de stormachtige nacht van 16 maart 1913 heeft geholpen het leven van 75 personen te redden van het zinkende Britse passagiersschip de 'Eastwell'.

Deze vijf jaar oude 'medium rich' madeira is samengesteld op 9 maart 2016 in een unieke blending sessie met Francisco Albuquerque (wijnmaker van de Madeira Wine Company). Zes verschillende vaten en wijnen zijn met de hand geselecteerd om te worden verwerkt in deze blend.

Proefomschrijving

Geur
Medium bodied. Zwoel en elegant. Tonen van karamel, honing en gedroogde perzik, rozijnen en mandarijnen.
Kleur
Hoge viscositeit. Mooi elegant en een tikje stroperig. Oker met een mooie gouden gloed langs de rand.
Smaak
Een geweldig mooie balans tussen zoet en zuur. Frisse citrustonen, karamel en een hint van thee en ceder.
Afdronk
Een extreem lange en filmende afdronk. De frisse elegantie blijft de boventoon voeren.

Één madeira, drie verschillende maten


 

Eastwell madeira (50 cl)          Eastwell madeira (150 cl)          Eastwell madeira (300 cl)

 

Een zeeheldenverhaal...

Het hoogtepunt uit de zeemanscarrière van Marinus Peeters speelde zich af in IJmuiden. Daar verging in 1913 een Engels vrachtschip. Maar alle 75 opvarenden werden gered, dankzij een even kordate als gedurfde actie van de bemanning van de sleepboot IJmuiden, onder wie stoker / machinist Peeters. Een echt zeeheldenverhaal, dat ruim honderd jaar na dato nog regelmatig in de 'Gelachkamer' wordt verteld.

In de vroege morgen van 16 maart 1913 stoomde de sleper IJmuiden de haven uit, het Engelse vrachtschip Eastwell tegemoet. Ter plekke aangekomen zag sleepbootkapitein Nannie van der Wiele meteen dat het mis was met de Eastwell. De storm, de hoge zee en de zware vloed hadden het gloednieuwe, 7200 ton wegende gevaarte onbestuurbaar gemaakt. Even later gebeurde het onvermijdelijke: de Eastwell dreef dwars weg en werd midscheeps geramd door de zware betonblokken van de IJmuidense Noordpier. Vijftig jaar later stond het drama stoker/machinist Marinus Peeters nog levendig voor de geest. Bij de herdenking van de ramp in 1963 vertelde hij het Rotterdamsch Nieuwsblad dat Eastwell ‘al bij de eerste seconde verloren was.’ ‘‘Zinken als een baksteen en de stoom vloog de schoorsteen uit. De zeeën liepen direct dwars over het schip. Voorop stonden de eerste stuurman en wat volk (…) Dat moest gauw redden zijn of ze maakten een goede kans om te verdrinken.’’

Wat toen volgde was een staaltje koelbloedigheid door kapitein Van der Wiele, een stuurmansprestatie die daags na de ramp door het Haarlems Dagblad werd bejubeld als ‘grenzend aan het bovenmenschelijke’. ’’Niet bedacht op eigen lijfsbehoud (…) heeft hij de haast ongelooflijke daad verricht met zijn schip tusschen de Noordpier en de Eastwell zich te wagen en met de achterzijde van zijn schip de bakboordsteven van de Eastwell te naderen.’’ Hachelijk manoeuvrerend vanuit deze levensgevaarlijke positie lukte het uiteindelijk alle 75 opvarenden van de Eastwell op de IJmuiden over te zetten. De reddingsactie was de sensatie van het jaar. Het haalde alle kranten. Natuurlijk werd de bemanning van de IJmuiden de hemel in geprezen. Ook Marinus. ’’Van den machinist werd buitengewone krachtinspanning geëischt,’’ schreef het Haarlems Dagblad, ’’Daar hij alleen de machine moest bedienen en alles op alles moest worden gezet om geen stoom te verliezen.’’ Een heldenrol die de bescheiden Marinus in 1963 tegenover het RN op typerende wijze zou relativeren: ’’De eerste geredden waren een stelletje matrozen die m’n machinekamer kwamen binnenvallen. Beste jongens die me direct gingen helpen met stoken.’’ Het bleef niet bij verbale lofuitingen. ’’Ze hebben ons die volgende dagen van het ene feest naar het andere gesleept,’’ memoreerde Marinus in 1963. En de onderscheidingen stroomden binnen – van de reddingsmaatschappij, van de rederijen… zelfs koning George V van Engeland en koningin Wilhelmina stuurden medailles aan de ‘kranige zeelieden’ van IJmuiden. Maar het mooiste blijft natuurlijk het verhaal, waard om keer op keer te worden doorverteld.

parallax background

Waar is de madeira te koop?Wijnhandel Peeters


 


Eastwell madeira is een exclusief product voor Wijnhandel Peeters. Wijnhandel Peeters is een vertrouwde naam voor wijnliefhebbers binnen én buiten Rotterdam. Ons familiebedrijf is sinds 1928 gevestigd in het historische Rotterdamse Scheepvaartkwartier. In al die jaren hebben wij een uitstekende reputatie opgebouwd met een breed assortiment gedistilleerd, likeuren en wijn. U vindt bij ons een uitgebreide selectie topwijnen uit de oude en nieuwe wereld, van de grote 1er cru’s uit de Bordeaux tot het mooiste dat nieuwe-wereld landen als Australië te bieden hebben.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar wijnhandel-peeters.com.